Opidezeipaginaivolgeniwe
hetispoorivanideialoude
|
Laatst gewijzigd: 18-03-2012 © Jan Ruiten
Op de bank aan de rand van het naaldbos
op de Linnerheide kan de wandelaar even uitrusten en
tevens van het uitzicht genieten, om daarna de weg te vervolgen. Tot voor
enkele jaren stond hier nog een klein informatiebord met bovenstaande
tekst. Wat
kan daar de reden van zijn? Bij slecht weer stonden de kuilen vol water.
Geregeld was de voerman genoodzaakt om van de route af te wijken. Dat
gebeurde ook wel wanneer de weg tussen akkervelden doorliep. Maar in de
hei liepen al meerdere paden, die verderop wel weer op de bestaande weg
uitkwamen. Een openbare weg dwars door een landgoed lijkt nogal ongewoon, of het moet zijn dat dit domein oorspronkelijk geen aaneengesloten geheel vormde. Daarover later meer.
De
voorgevel van boerderij de Postberg
(E) is tegen de wegkant gebouwd. Deze pachtboerderij
uit 1835 is indirect vernoemd naar de voormalige karbaan, die in oude
tijden ook wel Post(ert)weg heette.
In de kromming van de weg bij Slechtershook (F), is aan de begroeide greppel moeilijk nog de eeuwenoude Maxsteeg te herkennen. Een tiental meters verderop vervolgt de Brachterweg zijn route tussen de akkers. Straks komen we terug naar deze historische plek. Tegenwoordig kan men zich niet meer voorstellen, hoe men van hieruit ooit met paard en kar het Hoosderveld kon bereiken. Waarschijnlijk is de weg hier (G) door de eeuwen heen steeds meer uitgespoeld. Dat mag dan ook een van de redenen geweest zijn, om een andere route door de Linnerheide te nemen. Dat zal dan ergens in de tweede helft van de 18e eeuw gebeurd zijn, pakweg tussen 1750-1780.
De Gulickerweg liep verder achter langs het huidige gemeentehuis (H), waar nu nog steeds een smal pad loopt. Voorlangs komt de Schaepsweg uit op de Montforterweg. In oude tijden heette het hier Pastoorshegge. Dat was geen weg, maar een afscheiding tussen een akker van de pastoor en de heide. Jammer dat die oude benaming niet (als straatnaam) bewaard is gebleven. Tot omstreeks 1600 reikte het akkerland tot de karbaan, die de bewoonde wereld links liet liggen. In die tijd werd hier opnieuw heidegrond gebroken en tot akkerland omgeploegd. Geen grote ontginningen, maar kleine percelen die de oudere akkers omzoomden. De doorgangsweg liep verder over de huidige Eikenboomweg tot waar deze een bocht maakt naar het Zittard. De Gulickerweg liep rechtdoor richting Roskam. In 1823 verkocht de gemeente Sint-Odiliënberg een groot deel van haar gemene gronden, opgedeeld in talrijke percelen. Veel boeren wisten toen hun grondbezit uit te breiden, maar ook het grootkapitaal deed mee. Om spraakverwarring te voorkomen, werden die gronden in kaart gebracht en de ontbrekende schakel van de Gulickerweg ingetekend, namelijk het tracé richting Roskam. Dit gedeelte door de Roskammerheide is toen bij de herkaveling verdwenen. (Gemeentearchief Roermond: archief notaris H.A. Milliard 1823-181a, verkoop gemene gronden dd. 25-8-1823.) Bij de veeweg maakte de route twee keer een bocht, eerst naar rechts en kort daarop naar links. Vervolgens liep de Gulickerweg tussen het Sint-Jozefsbos en de Bergerheide richting de Roskam (I). In 1775 bouwde Nol Winckens uit Karken hier een herberg met brouwhuis op het kruispunt van genoemde weg en de karbaan van Echt naar Vlodrop, nu Sint Josephstraat genoemd. In 1813 bouwde het echtpaar Schoenmakers aan de overkant zijn eigen herberg. Dit laatste huis staat er nu nog. Vervolgens liep de weg verder tussen Munnichsbos en het Reutjesveld. Dit stuk werd vanouds de Aeckerweg (J) genoemd. Bij de houten brug (K) over het Vloot stond tevens een valderen. Vandaar liep de Gulicker- of Aeckerweg verder zuidwaarts.
|
Op de kaart hiernaast staat in rood de oorspronkelijke route van de Gulickerweg geprojecteerd, zoals o.a. valt op te maken uit de gegevens van het bunderboek van 1717 en gebaseerd op nog oudere gegevens. Links van boven naar beneden de tegenwoordige Gulikerweg door het Linnerveld. Bij de Ravensboom sloeg de weg af naar het landgoed Hoosden. In oude tijden passeerde de Gulickerweg hier Klein Hoosden en een stuk verder Groot Hoosden, het perceel dat nu Slegtershook genoemd wordt. De weg liep onderlangs tussen het moeras en de steilrand door. (De Brachterweg liep daar vanouds bovenlangs.) Daarna verliet de karbaan het goed Hoosden richting Schaapsweg en volgde daarbij het pad dat nu achter het gemeentehuis loopt. De weg vóórlangs het gemeentehuis heette in aloude tijden "Pastoorsheggen", een afscheiding tussen het akkerland en de Bergerheide. Midden-rechts is nog net het huidige buitenhuis Hoosden
te zien. |